System HACCP oparty jest na Kodeksie Żywnościowym i aktach prawnych Unii Europejskiej i Ustawie o bezpieczeństwie żywności z 25 sierpnia 2006 roku.

System HACCP – to inaczej postępowanie mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności poprzez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia jakości zdrowotnej żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów procesu produkcji i obrotu żywnością; system ten ma również na celu określenie metod ograniczania zagrożeń oraz ustalenie działań naprawczych

Jego wdrożenie i utrzymanie gwarantuje wysoką jakość zdrowotną żywności.

Wprowadzanie systemu obejmuje następujące etapy:

  1. Przeprowadzenie audytu wstępnego, który ma na celu zbadanie aktualnego stanu Państwa firmy w kontekście wymagań systemu HACCP.
  2. W oparciu o audyt przeprowadzamy działania korygujące, mające na celu dostosowanie zakładu do wymogów technologicznych i prawnych.
  3. Przygotowanie całości dokumentacji wymaganej przez organy kontroli urzędowej ( Inspekcja Sanitarna i Weterynaryjna).
  4. Szkolenie kierownictwa oraz pracowników firmy zgodnie z wymogami przepisów prawa oraz z obowiązującego w firmie systemu bezpieczeństwa żywności.
  5. Bezpłatne doradztwo,  pomoc i szkolenia przez okres 6 miesięcy od wdrożenia.
  6. Przeprowadzenie audytu okresowego HACCP mającego na celu sprawdzenie, czy system funkcjonuje prawidłowo.

Opracowanie obejmuje następujące zagadnienia – 7 zasad HACCP

Korzyści z systemu HACCP

  •  Systemowe, prewencyjne podejście do jakości zdrowotnej;
  •  Wytwarzanej żywności jest podstawą do osiągania dobrego systemu zarządzania organizacją obrotu i produkcji żywności;
  •  Obniżenie kosztów formalności i ubezpieczeń działalności;
  •  Uzyskanie produktu wyższej jakości;
  •  Spełnienie oficjalnych wymagań jakościowych i formalnych wobec produktu;
  •  Zdobycie zaufania konsumenta oraz służb kontrolnych;
  •  Wyższa konkurencyjność i dostęp do rynków zbytu;
  •  Redukcja kosztów wytwarzania ilości odpadów i reklamacji;
  •  Obniżenie ryzyka finansowego organizacji.

Podstawowe regulacje prawne:

  •  Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 roku (DzU nr 171 poz.1225);
  •  Rozporządzenie nr 178/2002/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności;
  •  Rozporządzenie nr 852/2004/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych;
  •  Rozporządzenie 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego;
  •  Rozporządzenie nr 854/2004/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego;
  •  Rozporządzenie (WE) nr 882/2004/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt;
  •  Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 20 kwietnia 2005 r.w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych i substancji pomagających w przetwarzaniu (Dz. U. 05.79.693);
  •  Ustawa z dnia 8 stycznia 2011 r. o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. Nr 21, poz. 105);
  •  Ustawa z dnia 17 października 2003 r. o zmianie ustawy o służbie medycyny pracy oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. 03.199.1938);
  •  Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych  (Dziennik Ustaw z 2007 r. Nr 137 poz. 966);
  •  Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 10 lipca 2006 r. w sprawie wykazu prac, przy wykonywaniu, których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia na inne osoby  (Dz. U. z dnia 21 lipca 2006 r.);
  •  Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29 marca 2007 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi  (Dz. U. 07.61.417);
  •  Ustawa z dnia 5 grudnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi  (Dz. U. 08.234.1570);
  •  Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1441/2007 z dnia 5 grudnia 2007 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2073/2005 w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych.