System HACCP oparty jest na Kodeksie Żywnościowym i aktach prawnych Unii Europejskiej i Ustawie o bezpieczeństwie żywności z 25 sierpnia 2006 roku.
System HACCP – to inaczej postępowanie mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności poprzez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia jakości zdrowotnej żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów procesu produkcji i obrotu żywnością; system ten ma również na celu określenie metod ograniczania zagrożeń oraz ustalenie działań naprawczych
Jego wdrożenie i utrzymanie gwarantuje wysoką jakość zdrowotną żywności.
Wprowadzanie systemu obejmuje następujące etapy:
- Przeprowadzenie audytu wstępnego, który ma na celu zbadanie aktualnego stanu Państwa firmy w kontekście wymagań systemu HACCP.
- W oparciu o audyt przeprowadzamy działania korygujące, mające na celu dostosowanie zakładu do wymogów technologicznych i prawnych.
- Przygotowanie całości dokumentacji wymaganej przez organy kontroli urzędowej ( Inspekcja Sanitarna i Weterynaryjna).
- Szkolenie kierownictwa oraz pracowników firmy zgodnie z wymogami przepisów prawa oraz z obowiązującego w firmie systemu bezpieczeństwa żywności.
- Bezpłatne doradztwo, pomoc i szkolenia przez okres 6 miesięcy od wdrożenia.
- Przeprowadzenie audytu okresowego HACCP mającego na celu sprawdzenie, czy system funkcjonuje prawidłowo.
Opracowanie obejmuje następujące zagadnienia – 7 zasad HACCP
Korzyści z systemu HACCP
- Systemowe, prewencyjne podejście do jakości zdrowotnej;
- Wytwarzanej żywności jest podstawą do osiągania dobrego systemu zarządzania organizacją obrotu i produkcji żywności;
- Obniżenie kosztów formalności i ubezpieczeń działalności;
- Uzyskanie produktu wyższej jakości;
- Spełnienie oficjalnych wymagań jakościowych i formalnych wobec produktu;
- Zdobycie zaufania konsumenta oraz służb kontrolnych;
- Wyższa konkurencyjność i dostęp do rynków zbytu;
- Redukcja kosztów wytwarzania ilości odpadów i reklamacji;
- Obniżenie ryzyka finansowego organizacji.
Podstawowe regulacje prawne:
- Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 roku (DzU nr 171 poz.1225);
- Rozporządzenie nr 178/2002/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności;
- Rozporządzenie nr 852/2004/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych;
- Rozporządzenie 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego;
- Rozporządzenie nr 854/2004/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego;
- Rozporządzenie (WE) nr 882/2004/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt;
- Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 20 kwietnia 2005 r.w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych i substancji pomagających w przetwarzaniu (Dz. U. 05.79.693);
- Ustawa z dnia 8 stycznia 2011 r. o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. Nr 21, poz. 105);
- Ustawa z dnia 17 października 2003 r. o zmianie ustawy o służbie medycyny pracy oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. 03.199.1938);
- Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych (Dziennik Ustaw z 2007 r. Nr 137 poz. 966);
- Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 10 lipca 2006 r. w sprawie wykazu prac, przy wykonywaniu, których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia na inne osoby (Dz. U. z dnia 21 lipca 2006 r.);
- Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29 marca 2007 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. 07.61.417);
- Ustawa z dnia 5 grudnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi (Dz. U. 08.234.1570);
- Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1441/2007 z dnia 5 grudnia 2007 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2073/2005 w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych.