Budowa i szczegóły Księgi Dobrych Praktyk GHP&GMP jest sprawą indywidualną zakładu i obejmują przede wszystkim poniższe obszary:
- Otoczenie zakładu i jego stan sanitarno-higieniczny.
- Budynki i ich stan sanitarno-higieniczny.
- Linie produkcyjne i ich stan sanitarno-higieniczny.
- Środki transportu i ich stan sanitarno-higieniczny.
- Pomieszczenia socjalne oraz ich czystość i porządek tam panujący.
- Funkcjonalność pomieszczeń produkcyjnych i socjalnych, ze szczególnym uwzględnieniem stref krzyżowania się dróg „czystych” i „brudnych”.
- System wentylacji w zakładzie.
- Maszyny i urządzenia oraz ich stan techniczny i sanitarny.
- Jakość zdrowotna surowców, półproduktów i materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
- Znakowanie produktów gotowych.
- Higiena personelu.
- Procesy mycia i dezynfekcji – PLAN HIGIENY.
- Zagospodarowanie odpadów i ścieków.
- Zabezpieczenie przed szkodnikami DDD.
- Ochrona przed odłamkami szkła, drewna, metalu.
- Zaopatrzenie i badania wody.