Budowa i szczegóły Księgi Dobrych Praktyk GHP&GMP jest sprawą indywidualną zakładu i obejmują przede wszystkim poniższe obszary:

  •  Otoczenie zakładu i jego stan sanitarno-higieniczny.
     
  •  Budynki i ich stan sanitarno-higieniczny.
     
  •  Linie produkcyjne i ich stan sanitarno-higieniczny.
     
  •  Środki transportu i ich stan sanitarno-higieniczny.
     
  •  Pomieszczenia socjalne oraz ich czystość i porządek tam panujący.
     
  •  Funkcjonalność pomieszczeń produkcyjnych i socjalnych, ze szczególnym uwzględnieniem stref krzyżowania się dróg „czystych” i „brudnych”.
     
  •  System wentylacji w zakładzie.
     
  •  Maszyny i urządzenia oraz ich stan techniczny i sanitarny.
     
  •  Jakość zdrowotna surowców, półproduktów i materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
     
  •  Znakowanie produktów gotowych.
     
  •  Higiena personelu.
     
  •  Procesy mycia i dezynfekcji – PLAN HIGIENY.
     
  •  Zagospodarowanie odpadów i ścieków.
     
  •  Zabezpieczenie przed szkodnikami DDD.
     
  •  Ochrona przed odłamkami szkła, drewna, metalu.
     
  •  Zaopatrzenie i badania wody.